
Veel gestelde vragen (FAQ)
Wanneer moet ik overwegen om hulp in huis te halen?
Naarmate u ouder wordt, kunnen dagelijkse activiteiten lastiger worden. Misschien merkt u dat u zich zorgen maakt over uw veiligheid of piekert over zaken die u eerder moeiteloos afgingen. Dit kan een goed moment zijn om extra hulp te overwegen. Dit geldt ook wanneer u onlangs een ziekenhuisopname hebt gehad en ondersteuning nodig heeft om weer volledig op de been te komen.
Ook als er sprake is van (beginnende) dementie, kan het verstandig zijn om tijdig ondersteuning in huis te halen. Dementie beïnvloedt niet alleen het geheugen, maar ook het vermogen om dagelijkse taken veilig uit te voeren. Extra zorg aan huis kan in dat geval helpen om uw zelfstandigheid te behouden, terwijl u en uw familie ontlast worden van de zorgen die hiermee gepaard gaan.
Onze ervaring met cliënten in soortgelijke situaties stelt ons in staat snel oplossingen te vinden die het leven thuis gemakkelijker en veiliger maken. Of het nu gaat om tijdelijke hulp of langdurige ondersteuning, wij zorgen ervoor dat u met vertrouwen in uw eigen vertrouwde omgeving kunt blijven wonen, met of zonder digitale middelen.
Wie kan ondersteuning voor thuis aanvragen?
Thuis(zorg)ondersteuning is beschikbaar voor iedereen die extra hulp nodig heeft om zelfstandig thuis te blijven wonen. U kunt zelf ondersteuning aanvragen, ongeacht uw leeftijd of gezondheidssituatie. Uw huisarts kan u ook doorverwijzen, bijvoorbeeld als u te maken heeft met dementie. Daarnaast kunt u zonder verwijzing zelf gefinancierde diensten inschakelen. Financiering
Wat kan Ficasa doen om mij te ondersteunen?
Wij bieden uitgebreide hulp in de vorm van begeleiding en persoonlijke ondersteuning, via de Wmo, de Wlz en particulier, met taken die vergelijkbaar zijn met wat een mantelzorger, zoals een zoon of dochter, normaal gesproken zou doen. Dit omvat niet-verpleegkundige praktische ondersteuning, zoals:
- Maaltijdondersteuning - (Samen) boodschappen doen - Licht huishoudelijk werk - Persoonlijk begeleid vervoer - Slaap- en waakdiensten - Gezelschap etc.
Daarnaast is het, vooral bij beginnende dementie, verstandig om tijdig extra ondersteuning in te schakelen. Dementie kan het moeilijk maken om dagelijkse taken veilig uit te voeren, waardoor de kans op gevaarlijke situaties toeneemt. Ficasa helpt u om langer zelfstandig thuis te blijven wonen, door zowel praktische hulp te bieden, als ervoor te zorgen dat u zich geborgen voelt in uw eigen omgeving.
Ons team biedt maatwerkoplossingen voor uw specifieke situatie, waardoor u én uw mantelzorgers ontlast worden en u met vertrouwen kunt blijven wonen waar u zich het meest thuis voelt.
Wat kan Ficasa betekenen bij het ontlasten van mijn mantelzorgers?
Ficasa helpt om de druk op mantelzorgers te verlichten, zodat zij weer meer tijd hebben voor waardevolle en leuke momenten met hun dierbaren. We nemen de zorg niet over, maar bieden een aanvulling die volledig is afgestemd op uw persoonlijke situatie.
Is de ondersteuning aftrekbaar bij de Belastingdienst?
In sommige gevallen kunnen de kosten voor mantelzorg, zoals bij ziekte of invaliditeit, aftrekbaar zijn van de inkomstenbelasting. Voor specifieke informatie hierover kunt u het beste contact opnemen met een financieel adviseur of de Belastingdienst. Zij kunnen u verder informeren over de mogelijkheden en voorwaarden.
Mijn vader / moeder wil liever thuis blijven wonen met dementie. Kan dat?
Wij begrijpen hoe belangrijk het voor u is voor u naaste om in de vertrouwde omgeving van een eigen huis te blijven wonen. Verhuizen naar een verpleeghuis is vaak een emotionele beslissing, maar het hoeft niet de enige optie te zijn. Met de juiste ondersteuning kunt u langer thuis blijven wonen, zolang het veilig en verantwoord is.
Ficasa biedt op maat gemaakte diensten, van eenvoudige thuishulp tot uitgebreide ondersteuning. Afhankelijk van uw behoefte kunt u kiezen voor particuliere zorg of gesubsidieerde ondersteuning via de overheid. Wij luisteren naar uw persoonlijke wensen en passen onze diensten aan uw situatie aan, ook voor mensen met dementie, zodat u uw onafhankelijkheid behoudt. Of het nu gaat om persoonlijke ondersteuning, hulp na een ziekenhuisverblijf of ondersteuning bij dagelijkse activiteiten, wij zorgen ervoor dat u gelukkig thuis kunt blijven wonen.
Kan Ficasa mij helpen een Wlz indicatie aan te vragen?
Als u nog geen Wlz-indicatie heeft, maar denkt dat u of uw naaste hiervoor in aanmerking komt, kan Ficasa u ondersteunen bij de aanvraag en adviseren over de meest geschikte zorgopties binnen de Wet langdurige zorg, zodat deze optimaal aansluit bij uw persoonlijke wensen en situatie, met de nadruk op vertrouwd, zelfstandig thuis blijven wonen. Veelal gaat dit in overleg met uw huisarts en of casemanager.
Ik ben niet tevreden. Hoe kan ik dat kenbaar maken?
U heeft een klacht wanneer u aangeeft ontevreden te zijn over Ficasa of een van de medewerkers. Klachten kunnen o.a. gaan over:
Meningsverschillen over de ondersteuning en/of het ondersteuningsplan;
De manier waarop de medewerker met u (of anderen) is omgegaan;
Schending van de privacy;
U kunt zelf een klacht indienen, maar u kunt zich ook door iemand laten vertegenwoordigen. De klachtenprocedure beschrijft de werkwijze bij het behandelen en registreren van klachten bij Ficasa. Volg de link klachtenprocedure.